Z łatwo dostępnych składników przygotujesz deser, który szybko zniknie z talerzy. Spróbuj, a gwarantuje że będziesz zachwycona.
1.Na samym początku koniecznie przygotuj krem. Do garnka wlej 250 ml mleka, po czym na małym ogniu go zagotuj. Następnie kolejne 250 ml wlej do wysokiego naczynia, po czym wsyp skrobię, ekstrakt waniliowy, żółtko, oraz 3 łyżki cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
2.Tak przygotowaną mieszankę, koniecznie wlej do garnka gdzie gotuje się mleko, cały czas mieszaj do momentu, aż gotowa masa zgęstnieje. Przygotowany krem odstaw na bok, aby całkowicie ostygł. Na blachę połóż papier do pieczenia, po czym układaj na nim herbatniki. Następnie połóż połowę gotowego kremu, po czym kolejna warstwa to znów herbatniki, zachowaj taką kolejność do wyczerpania składników.
3.Zacznij przygotowywać polewę. Do małego garnka wlej 20 ml mleka, następnie dodaj kakao oraz 4 łyżki cukru. Na małym ogniu gotuj co jakiś czas mieszaj, następnie podczas wrzenia dodaj masło. Dokładnie ponownie mieszaj w momencie całkowitego rozpuszczenia się masła wyłącz gaz. Wierzch ciasta polej lekko wystudzoną polewą. Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce do stężania. Życzę smacznego!