Kurczaka z dodatkiem kapusty przygotowany w piekarniku- rewelacyjny obiad, który zachwyci wszystkich domowników.

Idealny przepis na szybki oraz bardzo prosty obiad, którym na pewno naje się cała rodzina.

Danie z przepisu poniżej przygotujesz w rękawie, więc dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste oraz aromatyczne. Przygotowana marynata podkreśli niesamowicie pyszny smak mięsa. Koniecznie musisz przygotować kurczaka z kapustą, a na pewno zakochasz się w tym daniu od pierwszego kęsa. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg białej kapusty
  • Marchew
  • Cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 30 g masła
  • Łyżeczka sosu adżika ( opcjonalnie)
  • Olej słonecznikowy
  • Sól

 

WYKONANIE:

1.Sos adżika wlej do miski , po czym dodaj drobno posiekany czosnek oraz łyżkę oleju. Całość bardzo dokładnie wymieszaj łyżeczką.

 

2.Dokładnie umyj ćwiartki z kurczaka, następnie przekrój je na pół i koniecznie wytnij nadmiar tłuszczu. Przygotowane mięso włóż do dużej miski, po czym gotową marynatą natrzyj całe mięsa, następnie przechowuj w lodówce około 30-40 minut.

3.Do osobnej miski włóż poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew, następnie pokrój w pół piórka obraną cebulę. Do tak przygotowanych warzyw wlej odrobinę oleju oraz całość przypraw szczyptą soli, następnie bardzo dokładnie wymieszaj.

4.Do rękawa włóż przyprawioną kapustę , po czym na górę połóż marynowanego kurczaka oraz kilka kawałków masła.

5.Tak przygotowany rękaw włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 45 minut. Po upływie tego czasu koniecznie rozetnij worek, po czym piecz jeszcze przez kilka minut, aż skórka kurczaka pięknie się zarumieni.

Pyszny aromatyczny kurczak na kapuście jest gotowy! Koniecznie podawaj go na gorąco w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!