Kotlety ,, Ptasie mleczko”- Dzięki teściowej poznałam ich niesamowity smak.

Kotleciki o nazwie ,, Ptasie mleczko” , są niebiaństwo pyszne oraz piękne wyglądają. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a co najważniejsze bardzo szybkie. Idealnie pasują na każdy uroczysty obiad. Jestem pewna , że Twoja rodzina będzie zachwycona tą delikatną oraz bardzo soczystą potrawą.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 500 g mięsa mielonego z kurczak ( może być wołowe lub wieprzowe)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200 ml mleka
  • Średnia cebula
  • 20 g zimnego masła
  • 2 surowe jajka
  • 100 g ulubionego startego sera żółtego
  • 3 kromki chleba pszennego
  • 250 g mąką pszennej
  • Koper lub pietruszka
  • Ulubione przyprawy, sól oraz pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na samym początku wlej do głębokiego talerza 100 ml mleka, następnie zacznij w nim maczać kromki chleba, po czym, odciśnij lekko i przenieś je do wysokiej miski. Obierz dokładnie cebulę, potem pokrój ją na małą kosteczkę. Do miski przełóż cebulę, mięso mielone oraz całość przypraw do smaku ulubionymi przyprawami.

 

PRZYGOTUJ NADZIENIE DO KOTELTÓW.

2.Do drugiej miski przełóż starty ser, następnie zetrzyj na tarce całe ugotowane jajka i zimne masło. Umyj koperek lub natkę pietruszki, następnie bardzo drobno posiekaj , po czym przełóż także do miski z farszem, wszystkie składnik bardzo dokładnie połącz ze sobą.

 

3.Z gotowego mięsa zrób średnie p0lacki, po czym do każdego z nich włóż farsz i bardzo starannie każdy sklej , aby powstał kotlet.

 

4.W głębokim talerzu lub misce przygotuj panierkę: wbij jajko, dodaj mleko, przyprawy oraz mąkę, dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Gotowe kotleciki zamaczaj w przygotowanej panierce, po czym smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tak przygotowane kotleciki są gotowe! Pyszne kotleciki o pięknej nazwie ,, Ptasie mleczko”, koniecznie podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz ulubionymi surówkami. Życzę smacznego!

Jeśli przygotowujesz kotlety z mięsa wołowego lub wieprzowego, koniecznie piecz je w 180 stopniach przez około 20 minut.

error: Content is protected !!