Ser feta z pomidorem oraz świeżymi ziołami zapiekany w delikatnym cieście. Szybka oraz pyszna potrawa na wigilijny stół.
Chciałabyś przygotować wyjątkowe oraz bardzo proste danie na wigilijny stół? Idealne trafiłaś! Poniżej znajdziesz szybkie oraz bardzo proste danie, które idealnie nadaje się na Świąteczny stół.
Moja rodzina była pod wrażeniem , gdy w tamtym roku przygotowałam danie z sera fety, pomidora oraz świeżych ziół, które zapiekłam w cieście. Gotowa chrupiąca potrawa tak zasmakowała wszystkim , że zniknęła jako pierwsza z Wigilijnego stołu. Koniecznie przygotuj ją na te Święta, a gwarantuje , że rodzina oraz zaproszeni goście będą się zachwycać tym wspaniałym daniem!
POTRZEBNNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE CIASTA:
-
4 łyżki oleju
-
3-3,5 szklanki mąki pszennej
-
Łyżeczka cukru
-
1 szklanka gorącej wody
LISTA SKŁĄDNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE FARSZU:
-
200 g sera feta albo twarogu
-
5 pomidorów
-
2 ząbki czosnku
-
Ulubione świeże zioła
-
Szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Do miski wlej wodę , następnie dodaj cukier oraz sól, mieszaj do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie wlej olej i stopniowo wsypuj mąkę. Z przygotowanych składników zacznij zagniatać ciasto. Gotowe odstaw na pół godziny.
2.W między czasie w misce rozgnieć za pomocą widelca ser feta. Gdy używasz twarogu, koniecznie dodaj szczyptę soli. Do rozgniecionego sera dodaj drobno pokrojony czosnek oraz ulubione świeże zioła. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.
3.Na plasterki pokrój wszystkie czyste pomidory.
4.Gotowe ciasto przekrój na pół, po czym każde z nich rozwałkuj na cienkie duże placki.
5. Na rozwałkowanym cieście układaj plasterki pomidora ( ta jak na zdjęciu poniżej). Następnie na pomidora nakładaj łyżką lub widelcem przygotowane nadzienie.
6.Na tak wyłożone składniki połóż kolejne rozwałkowane ciasto, po czym szklanką wycinaj gotowe ciasto z nadzieniem.
7.Na patelni z głębokim rozgrzanym oleju smaż ciasteczka z nadzieniem na złoty kolor.
8.Usmażone koniecznie układaj na papierze do pieczenia, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
9.Tak przygotowane szybkie danie jest gotowe! Idealnie smakuje zarówno ciepłe jak i zimne. Życzę smacznego!
Koniecznie podawaj je na Wigilijnym stole, a wszyscy będą zachwyceni wspaniałym chrupiącym ciastem z pysznym nadzieniem. Gwarantuje, że właśnie ta potrawa zniknie jako pierwsza w te wyjątkowo rodzinne Święta Bożego Naradzenia.