Przygotowanie tego dania nie zajmie CI dużo czasu, a efekt końcowy rozpieści kupki smakowe. Koniecznie przygotuj zrazy na rodzinne Święta Bożego Narodzenia, a gwarantuje ze bardzo szybko znikną ze stołu.
1.Na samym początku dokładnie umyj oraz osusz mięso, po czym pokrój je na plastry. Każdy pokrojony kawałek mięsa , bardzo dokładnie rozbij za pomocą tłuczka kuchennego. Rozbite mięso, starannie przypraw solą, pieprzem, oraz kilkoma kropelkami soku z cytryny. Dla lepszego smaku możesz każdy kawałek mięsa posmarować także musztardą. Tak przygotowane mięso pozostaw na pół godziny. Po tym czasie układaj na każdym brzegu mięsa pokrojony ser oraz ogórek kiszony.
2.Gdy wszystkie składniki są wyłożone, mocno zwiń mięso. Aby mięso podczas smażenia się nie rozpadło . zwiąż mięso nitką lub użyj do tego wykałaczek. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż przygotowane zrazy , po czym włóż je do rozgrzanego piekarnika. Koniecznie po podsmażeniu powkładaj zrazy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Koniecznie piecz zrazy przez 15 minut.
3.Tak przygotowane gorące zrazy podawaj na pięknym półmisku na Świątecznym stole. Jeśli chcesz do przygotowania zrazów możesz także użyć boczku, lub ulubionej szynki. U mnie w domu idealnie także sprawdzają się zrazy z suszonymi owocami np. śliwkami lub pomarańczom.
Święta Bożego Narodzenia to piękny rodzinny czas, który możemy spędzić rozkoszując się pysznymi ciepłymi zrazami. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!