Wigilijny smażony karp – tak przygotowane świąteczne danie bardzo szybko znika z talerzy.

Każdego roku w wielu domach na wigilijny stół przygotowuje się karpia. Jednak przez to, że ma on bardzo dużo ości , niektórzy nie przepadają za tą pyszną rybą.


Dlatego koniecznie przygotuj karpia według przepisu poniżej , a dowiesz się w jak skuteczny sposób pozbyć się niechcianych ości. Warto spróbować tego przepisu , a później zachwycasz się wspaniałym smakiem karpia.

 

Jeśli przygotowujesz inną rybę np. płotkę lub leszcza, pamiętaj że także możesz wykorzystać tą metodę .Spróbuj , a jestem pewna ,że efektem końcowym będziesz zachwycona!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg świeżego karpia
  • Sól oraz pieprz
  • Mąka
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Olej do smażenia

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku dokładnie usuń wszystkie wnętrzności oraz łuski. Następnie odetnij głowę, po czym bardzo dokładnie umyj cała tuszkę.

2.Ostrym nożem ponacinaj całą tuszkę, ale nie przetnij kręgosłupa.

 

3.Ponacinana rybę skrop sokiem z cytryny, następnie z każdej strony przypraw solą oraz pieprzem, po czym pozostaw na około 15 minut. Jeśli chcesz pokrój tuszkę na mniejsze kawałki.

4.Po tym czasie całą pokrojoną tuszkę obtocz w mące, następnie smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut pod przykryciem. Życzę smacznego!

Większość ości dzięki nacięciom mięknie i dlatego podczas jedzenia nie są już wyczuwalne. Koniecznie przygotuj wigilijnego karpia według tego przepisu i rozpływaj się nad jego wspaniałym smakiem!

error: Content is protected !!