Sałatka z dodatkiem kurczaka- pyszna oraz pięknie wyglądająca świąteczna sałatka, która zachwyca każdego
Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczną sałatkę, która powali na kolana Twoich gości? Świetnie trafiłaś, sałatka z przepisu poniżej jest niesamowicie pyszna, a do tego wygląda bardzo pięknie. Cała rodzina będzie pod wrażeniem zarówno wyglądu jak i pysznego smaku!
Sałatka przypominająca wyglądem szyszkę idealnie pasuje na świątecznym stole. Przygotowane sałatki możesz ozdobić na trzy różne sposoby. Do przystrojenia sałatki idealnie nadają się słone krakersy, niesłodzone płatki oraz pestki dyni , niektórzy używają także migdałów. Pięknie wyglądająca sałatka zachęca do szybkiego skosztowania. Koniecznie musisz ją przygotować na tegoroczne święta Bożego Narodzenia!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3 ziemniaki
-
100 g ugotowanej piersi z kurczaka
-
100 g szynki
-
50 g groszku konserwowego
-
50 g ulubionego sera twardego
-
50 g kukurydzy konserwowej
-
100 g marynowanych pieczarek
-
3 jajka
-
Cebula
-
500 g majonezu
-
Łyżka octu
-
Łyżeczka cukru
-
Do dekoracji: płatki kukurydziane, świeże zioła, migdały lub orzechy
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku dokładnie obierz, umyj , po czym w osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. W osobnym garnku ugotuj na twardo trzy jajka. Do głębokiego talerza włóż pokrojoną w pół piórka cebulę , po czym wsyp do niej cukier oraz wlej ocet. Tak przygotowaną cebulę zalej gorącą wodą, po czym pozostaw na 15 minut.
2.Na mniejszą kosteczkę pokrój takie produkty jak ziemniaki, jajka, fileta, szynkę oraz marynowane grzybki. Za pomocą tarki zetrzyj ser na dużych oczkach.
3.Na dużym talerzu układaj tak składniki, aby powstały trzy przylegające do siebie szyszki. Koniecznie każda warstwę trzeba posmarować majonezem.
4.Na pierwszą szyszkę składa się ziemniak, filet , jajko oraz kukurydza. Druga szyszka składa się z ogórka, szynki, jajka, groszku oraz ziemniaka. Na trzecia potrzebujesz ziemniaki, pieczarki, cebula, jajka oraz ser.
5.Wierz każdego gotowej już szyszki posmaruj dokładnie majonezem.
6.Do dekoracji użyj płatków kukurydzianych oraz świeżych ziół. Jeżli chjcesz zastąpić płatki kukurydziane to idealnie pasują płatki migdałowe lub słone krakersy.
7.Gdy do dekoracji używasz całych migdałów, koniecznie przez 3-4 godzin namaczaj je w wodzie , po czym wysusz za pomocą piekarnika. Jeśli chcesz upraż na suchej patelni nasiona dyni.
8.Pamiętaj , aby dekorować dosłownie przed podaniem, wtedy będą dużo piękniejsze oraz smaczniejsze. Życzę smacznego!
Przygotowywane potrawy na święta, powinny mieć wyjątkową dekorację, aby w piękny sposób ozdabiały nasz świąteczny stół. Dzięki nim poczujemy jeszcze lepszy klimat świąteczny.