Śledziowa sałatka- każdego roku musi pojawić się u nas na świątecznym stole.

Poniżej znajdziesz idealny przepis na świąteczną śledziowa sałatkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a niesamowity jej smak zachwyca każdego. Gdy tylko pojawia się ta sałatka na świąteczny stole, to w bardzo szybkim tempie znika z talerzy. Koniecznie musisz ją przegotować na tego roczne święta, a gwarantuje że Ty jak i cała Twoja rodzina będziecie pod wrażeniem tak pysznego smaku!

 

Niektórzy przygotowują tą sałatkę w kształcie truskawki lub może przypominać ona także roladę, tylko od Ciebie zależy jaki sposób wybierzesz.

Pamiętaj, aby śledziową sałatkę przechowywać w lodówce wtedy wszystkie składniki świetnie się ze sobą połączą , a sałatka będzie bardzo delikatna oraz niesamowicie pyszna. Koniecznie spróbuj, a gwarantuje że będziesz zachwycona!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 jajka
  • 4 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 250 g fileta śledziowego
  • Sól oraz pieprz
  • Pół cebuli
  • Majonez

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku do miękkości ugotuj wszystkie buraczki, ziemniaki oraz marchewki. W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.

2.Do miseczki przełóż cebulę, którą wcześniej pokrój na kosteczkę, następnie zalej łyżeczką octu oraz odrobiną wody. Pozostaw tak na 15-20 minut.

 

3.Folie spożywczą rozłóż na blacie.

 

4.Zacznij układać warstwy sałatki. Na sam dół połóż starego buraka, (pamiętaj , że ta sałatka będzie odwrócona).

 

5.Buraki ścieraj za pomocą tarki na dużych oczkach. Przygotowaną warstwę lekko posól.

6.Kolejna warstwa to starta na dużych oczkach marchew. Następnie po całej powierzchni posmaruj majonezem.

7.Wyłóż teraz starte ziemniaki. Ponownie całość posól oraz posmaruj majonezem.

8.Na tak wyłożone składniki połóż starte jajka.

 

9.Kolejna warstwa to pokrojone na kosteczki filety śledziowe.

 

10.Jako ostatnia warstwa to marynowana cebula.

11.Tak przygotowane składniki ostrożnie zwiń w rolkę, lekko dociśnij.

12,Następnie przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. Jako dekoracji użyj startego żółtka oraz posiekanych świeżych ziół. Wesołych Świąt!

Traditional Russian salad “Shuba” made with herrings, beetroot, carrot, potato, onion and mayonnaise

Jestem pewna, że także teraz u Ciebie w domu będzie to tradycja , aby przygotowywać sałatkę śledziową na wigilijny stół. Posmakuje ona zarówno dzieciom jak i wszystkim dorosłym.

Pamiętaj, aby zawsze wybierać takie filety, które nie zawierają w sobie ości!

error: Content is protected !!