Drożdżowe różyczki z dodatkiem mięsa- idealna przekąska podczas świątecznych spotkań przy stole

Każdego roku staram się przygotować na świąteczny stół nową oraz bardzo pyszna potrawę. Znalazłam idealny przepis na drożdżowe różyczki z dodatkiem mięsa, które w poprzednie święta tak smakowały wszystkim, że jako pierwsze zniknęły ze stołu.

Przepis ten jest banalnie prosty oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne, wiec z tak pyszną przekąska na pewno każdy sobie poradzi. Ich piękny wygląd, bardzo szybko zachęci do skosztowania podczas rodzinnych świat!

 

Jeśli chcesz jeszcze szybciej przygotować drożdżowe różyczki, koniecznie kup gotowe mięso mielone oraz gotowe ciasto drożdżowe. Jednak z własno ręcznego ciasta drożdżowego różyczki smakują jeszcze lepiej. Spróbuj i przekonaj się jakie są pyszne!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g mąki
  • 240 ml wody
  • Łyżeczka soli
  • Jajko
  • 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • Łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku do kubeczka wlej ciepłą wodę, po czym rozpuść w niej drożdże, całość bardzo dokładnie wymieszaj, po czym, pozostaw przez pół godziny przykryte czystą ściereczką.

2.Do miski wsyp cukier oraz sól, po czym wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj, potem stopniowo dodawaj mąkę. Do połączonych składników dodaj zaczyn oraz roztopione masło, całość dokładnie połącz ze sobą zagniatając rękoma.

3.Ugniataj do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Następnie tak przygotowane pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut. W miedzy czasie przygotuje mięsny farsz. Za pomocą maszynki zmiel całe mięso, po czym przypraw szczyptą soli oraz pieprzu, następnie dokładnie całość wymieszaj.

 

4.Po upływie tego czasu pokrój ciasto na dwie części, po czym każde z nich rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Na tak przygotowanym cieście ponakładaj gotowy farsz (tak jak na zdjęciu poniżej). Następnie całe ciasto zroluj, po czym pokrój go na mniejsze kawałki o szerokości 5-7 cm. Po jednej stronie sklej ciasto, a z drugiej zacznij formować kształt różyczki.

5.Tak przygotowane różyczki połóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

6.Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie koniecznie podawaj je na gorąco. Życzę smacznego!

Farsz do różyczek możesz wybrać dowolny, idealnie także pasują z twarogiem lub kapustą oraz grzybami.

 

Pięknie zarumienione różyczki drożdżowe idealne wyglądają na świątecznym stole. Twoi goście będą zachwyceni tak wspaniałą oraz pyszną przekąską. Wesołych Świat!

error: Content is protected !!