Galaretka wieprzowa- Moi goście zawsze czekają, aż podam świąteczną wieprzową galaretkę.
Każdego roku przygotowuje tą wieprzową galaretkę na świąteczny stół. Wszyscy się nią zachwycają i jako pierwsza znika zawsze ze stołu. Nie wyobrażam sobie , aby jej zabrakło na naszym świątecznym stole pośród innych pyszny potraw!
Przygotowanie tej galaretki niestety zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy w 100% wynagradza. Jest bardzo delikatna, a do tego bardzo pyszna!
Poniżej znajdziesz idealny przepis na wieprzową galaretkę do której potrzebujesz jajka oraz czosnku. Spróbuj i przekonaj się, jaka jest wyjątkowa.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
1 kg mostka wołowego
-
2 nóżki przednie wieprzowe
-
Podudzie wieprzowe( golonkę)
-
Korzeń pietruszki
-
Marchew
-
Główka czosnku
-
Cebula
-
3 jajka
-
Ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli oraz pieprz czarny w ziarenkach
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Do dużego garnka włóż całe umyte mięso, po czym zalej to wodą. Tak przygotowane pozostaw najlepiej na całą noc. Pamiętaj ten krok jest bardzo ważnym podczas przygotowywania galaretki. Kolejnego dnia namoczone mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość zależy tylko do Ciebie.
2.Ponownie całe mięso umieść w garnku, po czym zalej wodą. Tak przygotowane gotuj, potem zdejmuj za każdym razem pojawiającą się szumowinę. Koniecznie całość usuwaj.
3. Mięso gotuj przez 4-5 godziny na małym ogniu. Co jakiś czas pamiętaj , aby dokładnie całość pomieszać. W żadnym wypadku nie dolewaj wody.
4.Po upływie tego czasu koniecznie dodaj wszystkie przyprawy, oraz łyżkę soli, wrzuć obraną pietruszkę oraz marchew. Cebulę umyj i wrzuć ją całą wraz ze skórką. Całość gotuj jeszcze przez 1-1,5 godziny.
5.Następnie wyjmij całe mięso z garnka. Do innego garnka za pomocą sitka przecedź bulion. Ostygnięte mięso delikatnie oddzielaj od kości, po czym dodaj do niego drobno posiekany czosnek.
6.Ręcznikiem papierowym zacznij usuwać nadmiar tłuszczu (popatrz na zdjęcie poniżej). Powtarzaj to kilka razy ,ale staraj się robić to delikatnie. Przygotowany bulion przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
7.W garnku ugotuj na twardo jajka, po czym obierz je i pozostaw do ostygnięcia.
8.Idealnia nadają się do przygotowania galaretek silikonowe foremki do babeczek. Do wyłożonych foremek włóż połowę ugotowanego jajka, po czym połóż na nim trochę mięsa. Wszystkie foremki zalej przygotowanym bulionem , po czym wstaw całość do lodówki i przechowuj przez cała noc. Życzę smacznego!
Tak przygotowane galaretki, podawaj , gdy wszyscy goście będą siedzieli przy świątecznym stole. Idealnym dodatkiem go wieprzowej galaretki jest musztarda lub chrzan. Gwarantuje , że goście poproszą Cię o ten wspaniały przepis. Wesołych Świąt!