Świąteczne ciasto bakaliowe- idealny deser bez pieczenia, który pięknie wygląda na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia to idealny moment na przygotowanie szybkich oraz bardzo pysznych deserów. Dlatego poniżej znajdziesz świetny przepis na ciasto bakaliowe , które nie trzeba piec. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a do tego bardzo szybkie i przyjemne. Koniecznie musisz go spróbować, a gwarantuje że cała Twoja rodzina będzie pod wrażeniem!

Sama decydujesz jakie dodatki dodasz do ciasta. Tak przygotowane ciasto idealnie wygląda wśród świątecznych potraw. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody
  • 85 g masła
  • 360 g twarogu
  • Łyżeczka żelatyny
  • 250 g śmietany 30%
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g suszonych śliwek
  • 200 g sucharów z rodzynkami lub herbatniki
  • 120 g gorzkiej czekolady

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku za pomocą blendera zmiel orzechy włoskie, morele oraz śliwki.

2.Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść 70 g masła oraz 70 g gorzkiej czekolady.

 

 

3.Zblendowane składniki przesyp do miski , po czym dodaj rozpuszczoną czekoladę, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.

4.Do szklanki z ciepła woda wsyp żelatynę, po czym dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby spęczniała. Do miski wlej śmietanę, następnie dodaj cukier, po czym bardzo dokładnie całość wymieszaj i pozostaw na około 1 minutę.

5.Przez około 3 minuty ubijaj śmietanę z dodatkiem cukru, po czym stopniowo dodawaj twaróg, cały czas mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą.

6.Za pomocą kuchenki mikrofalowej rozpuść żelatynę, następnie dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubijanej śmietany. Mieszaj jeszcze kilka minut, aby wszystko dokładnie się połączyło.

 

7.Folią spożywczą wyłóż blachę. Następnie zacznij układać ciasto warstwami, na samym początku połóż warstwę z czekoladą, następnie warstwa śmietankową, kolejne warstwy rób tak samo. Jako ostatnia powinna być warstwa z czekoladą.

 

8.Tak przygotowane ciasto owiń szczelnie resztą foli, po czym przechowuj w lodówce najlepiej całą noc.

9.Kolejngo dnia koniecznie przygotuj polewę. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść 15 g masła, 50 g gorzkiej czekolady oraz 2 łyżki mleka, całość dokładnie mieszaj do momentu aż wszystko się rozpuści.

 

10. Tak przygotowaną polewę rozprowadź po całym cieście, następnie pozostaw na 15 minut.

11.Po tym czasie ciasto jest gotowe do spożycia.

Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!