Świąteczna szynka czosnkowa- idealna przekąska wśród świątecznych potraw. Moi goście są nią zachwyceni

Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczną szynkę, która jest bardzo soczysta i zachwyci podniebienia Twoich gości? To świetnie trafiłaś!

Szynka czosnkowa z przepisu poniżej jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki łatwo dostępne. Koniecznie przygotuj ją na tego roczne święta a gwarantuje, że goście będą pod wrażeniem. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg surowej szynki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Słodka papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku dokłądn8ie umyj po czym osusz przygotowane mięso, następnie pokrój je na plasterki i drobno posiekanym czosnkiem odpowiednio natrzyj. Tak przygotowane przechowuj w lodówce przez około 2 godziny.

 

2.Potrzebne będzie Ci naczynie żaroodporne, w którym połóż na przemian pokrojona cebula i mięso. Całość przypraw solą, szczypta pieprzu oraz słodką papryką. Na samą górę połóż pokrojoną cebulę.

3.Do miseczki wlej sos sojowy, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszaj, następnie polej nią całe mięso.

 

4.Tak przygotowaną szynkę piecz przez 45 minut pod przykryciem ,następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kolejne 45 minut w temperaturze 150 stopni.

 

Gotową szynkę czosnkową podawaj na świąteczny stół. Na pewno nie zabraknie komplementów od Twojej rodziny! Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!