Domowej roboty likier jest bardzo podobny do oryginalnego Baileysa. Jeśli chcesz dodaj do swojego likieru miętową czekoladę lub orzechową wtedy smak lekko się zmieni. Od Ciebie zależy jaki smak wybierzesz!
Zapraszam na przepis!
1.Na samym początku w garnku połącz ze sobą śmietanę oraz cukier waniliowy i cukier biały.
2.Następnie dodaj pokruszoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Na małym ogniu cały czas podgrzewaj do momentu , aż czekolada się rozpuści. Pamiętaj aby nie gotować mieszanki!
3.Odstaw na bok, aby ostygło, następnie dodaj whisky i za pomocą blendera całość połącz ze sobą. Tak przygotowany likier przelej do szklanej butelki i mocno zakręć. Z podawanych składników otrzymasz 1 litr likieru o mocy 17%. Tak przygotowany likier jest gotowy!
Koniecznie podawaj go swoim gościom, a na pewno będą zachwyceni tak pysznym smakiem. Otworzona butelkę możesz przechowywać tylko 2 tygodnie, jeśli jednak jej nie otworzyłaś może stać 2 lata. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!