Kawałki ryby przygotowane w cieście cebulowym- idealne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, tak przygotowane szybko znika z talerzy.

Przygotowanie ryby w cieście cebulowym jest bardzo proste oraz szybkie. Każdego roku przygotowuje ją na Święta Bożego Narodzenia i w oka mgnieniu znika ona z talerzy wszystkich gości!

Tylko od Ciebie zależy jaką wybierzesz rybę. Obojętnie jaką wybierzesz to i tak będzie niesamowicie pyszna. Koniecznie musisz ją spróbować, a gwarantuje że wszyscy będziecie zachwyceni jej wspaniałym smakiem. Zapraszam na przepis poniżej!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 cebule
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • Jajko
  • 600 g fileta np. łososia
  • Łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na samym początku dokładnie umyj rybę, po czym osusz ją ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałeczki.

2.Następnie zacznij przygotowywać ciasto. Obraną cebulę oraz czosnek zmiel Blenderem, po czym przełóż do miski i dodaj jajko oraz śmietanę, całość bardzo dokładnie wymieszaj.

3.Do przygotowanej mieszanki dodaj sól oraz pieprz, po czym stopniowo dodawaj mąki cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być taka sama jak na naleśniki.

4.Pokrojone kawałki ryby włóż do ciasta ,po czym przechowuj w lodówce około 30 minut.

5.Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż rybę na złoty kolor z każdej strony. Tak przygotowana ryba jest gotowa!

Koniecznie podawaj ją na ciepło na świątecznym stole, a zachwytom nie będzie końca! Smacznego i Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!