Idealne żeberka- za każdym razem szybko znikają z talerzy. Moja rodzina uwielbia ten wspaniały smak.

Pyszne żeberka w sosie, które smakują jak z najlepszej restauracji.

Każdy z nas uwielbia jeść pyszne jedzenie. Zastanawiasz się na jakie danie masz ochotę? Proponuje przygotować żeberka w sosie. Ich przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a potrzebne składniki bardzo łatwo dostępne. Tak wspaniałym daniem zachwycać będzie się cała Twoja rodzina. W naszym domu bardzo szybko znikają ze stołu. Połączenie żeberek wieprzowych oraz sosu słodko-kwaśnego daje pyszne danie, które rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Idealnie tak przygotowane mięso pasuje z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw. Koniecznie musisz przygotować to wspaniałe danie swojej rodzinie , a zachwytów nie będzie końca. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Szczypta suszonego czosnku
  • Mielony czarny pieprz
  • Szczypta rozmarynu
  • 1,5 kg żeberek

 

DO PRZYGOTROWANIA MARYNATY POTRZEBUJESZ:

 

  • Łyżeczka miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka musztardy

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W między czasie przygotuj mięso. Koniecznie pod bieżącą woda umyj żeberka, po czym dokładnie osusz je ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem pokrój je na paski, które powinny mieć 10 cm. Tak pokrojone przypraw z każdej strony szczyptą soli. Następnie wetrzyj pozostałe przyprawy. Na blachę połóż aluminiową folię , po czym układaj na niej przyprawione mięso.

2. Tak przygotowane piecz przez 30-40 minut. Po upływie tego czasu posyp świeżym rozmarynem, następnie szczelnie zwiń w przygotowanej foli. Ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze 50-60 minut.

3. W między czasie zacznij przygotowywać marynatę. Do rondelka przełóż wszystkie potrzebne składniki, po czym gotuj je przez kilka minut na małym ogniu.

 

4. Wyjmij mięso z piekarnika i polej go przygotowaną marynatą. Następnie zmniejsz temperaturę na 180 stopni. Ponownie włóż blachę z mięsem do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 minut.

Po upływie tego czasu soczyste mięso jest gotowe. Zarówno piękny zapach jak i niesamowity wygląd zachęcają do szybkiego skosztowania. Koniecznie przygotuj to danie dla swojej rodziny, a zobaczysz że będą zachwyceni. Podawać je możesz także na każde spotkanie ze znajomymi. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!