Dla zapracowanych Pań domu, najlepsze dania to właśnie takie, które można przygotować szybko, bez wymyślnych składników i wyglądające jak prawdziwe arcydzieło. No i oczywiście… smacznie!
Do przygotowania tego dania, ja najczęściej stosuję podudzi z kurczaka. Jednak równie smaczne danie powstanie, jeśli przygotujesz danie z piersi, ćwiartek lub skrzydełek. Nie zapomnij tylko o surówce…Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej patelnię z olejem. Obraną cebulę pokrój w kostkę lub pół piórka.
2. Wrzuć cebulę na patelnię, dodaj sól, pieprz i sodę. Dobrze wymieszaj i przykryj patelnię.
3. Duś cebulę, od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut. W tym czasie cebula puści najwięcej soku.
4. Wcześniej posolone udka, poukładaj na patelni z cebulą. Nie przesadź z solą, pamiętaj, że cebula była już solona.
5. Przykryj kurczaka pokrywką i duś przez około 30-40 minut, do miękkości. Od czasu do czasu przewróć udka na drugą stronę, pod koniec dodaj szczyptę papryki i pokrojone zioła.
Z udkami duszonymi w ten sposób z cebulką idealnie komponuje się puree ziemniaczane lub ryż. Surówka ze świeżych warzyw doda temu daniu nieco kolorów i perfekcjonizmu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!