Odnalazłam przepis na pyszną surówkę, którą robiła moja babcia.
5 949
Tę pyszną surówkę robiła mi moja babcia. Pamiętam ją do dziś, zawsze miała niepowtarzalny smak. Jedliśmy ją, do każdego niedzielnego obiadu.
Zawsze marzyłam o tym, by powtórzyć surówkę mojej babci. Nigdy mi to nie wychodziło, do dnia, kiedy znalazłam przepis u babci w notatkach. Chcę się z wami nim podzielić, ponieważ świetnie komponuję się z różnymi przekąskami oraz idealnie nadaję się do wszystkich uroczystości. Robi się ją szybko i przyjemnie. Mam nadzieję, że pokochacie tak jak ja, smak tej surówki.
Składniki:
1 kg kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1 kg ogórków
5 łyżeczek soli
5 łyżeczek cukru
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu
czosnek opcjonalnie
Wykonanie:
Pokrój wszystko w jednolite paski, dodaj oliwę oraz ocet, posyp cukrem i solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę. Przełóż surówkę do garnka i gotuj przez 10 minut. Przełóż równomiernie do sterylnych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce. Surówka może stać nawet do kilku miesięcy.
Surówka pozostanie chrupiąca i soczysta. Surówkę można podawać do obiadu, lecz dobrze smakuje nawet samodzielnie. Smacznego!