Obok takiego, niedzielnego deseru nikt nie przejdzie obojętnie, więc od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika z pucharków błyskawicznie.
Pamiętaj jednak, że jeśli planujesz podać deser dzieciom – zamień kawę rozpuszczalną na kakao i oczywiście nie dodawaj rumu… Do dzieła!
1. Serek mascarpone ubij z rozpuszczonymi lodami, a następnie podziel masę na dwie części. Do jednej części, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
2. Z pomocą szklanki lub innego szklanego naczynia, wytnij z biszkopta 8 kółek (po 2 szt. na każdy pucharek w którym będziesz podawać tiramisu). Wszystkie biszkoptowe kółka, namocz w zaparzonej i wystudzonej kawie z dodatkiem rumu.
3. Na dno pucharka włóż 1 biszkoptowe kółko, a na nim 1,5 łyżki białej masy i 1,5 łyżki masy z kakao. Potem ułóż kolejne kółko z biszkopta i ponownie białą i kakaową masę.
4. Pucharki przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe!