Mój mąż kocha naleśniki i dlatego regularnie pojawiają się one na naszym stole. A że dla mężczyzny liczy się wnętrze, a raczej środek – przyrządzałam najbardziej wymyślne farsze, no bo zwyczajny domowy dżem to już za mało. Przez lata przetestowałam dziesiątki przeróżnych przepisów na nadzienia, by ostatecznie wytypować absolutne naleśnikowe Top 5.
Takie dania serwuję podczas rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Zawsze smakują, a ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przepisy na naleśnikowe farsze to must have zapracowanej pani domu.
Nadzienie z kurczakiem i cebulą
Składniki: 350 g gotowanego mięsa drobiowego zmielonego na maszynce, 2 plasterki cebuli, łyżka masła do smażenia, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania farszu używam czasem mięsa drobiowego z rosołu. Zaczynam od zeszklenia na maśle cebuli. Dodaję do niej mięso, przyprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam na patelni. Gotowym farszem smaruję naleśniki. Podaję delikatnie polane śmietaną lub ulubionym jasnym sosem – może być serowy.
Nadzienie jajeczne
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, majonez lub śmietana, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Już widać, że to nie będzie skomplikowany farsz. Jajka kroję w drobną kosteczkę, dodaję do nich posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie składniki, a gotowe nadzienie rozsmarowuję grubszą warstwą na naleśnikach. Przy doprawianiu tego farszu istotne jest dodawanie soli i pieprzu po spróbowaniu, jak smakuje z samym majonezem. Często sam majonez jest wystarczająco słony i dodatkowo solić nie ma potrzeby. Dodatkowo do nadzienia można dodać odrobinę świeżego koperku lub posiekanej drobno natki pietruszki.
Grzybowe nadzienie / Nadzienie pieczarkowe
Składniki: 500 g pieczarek, cebula, olej do smażenia, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 1,5 szklanki mleka. Zaczynam od zeszklenia na oleju posiekanej cebuli. Następnie dodaję pokrojone drobno pieczarki i smażę jeszcze kilka minut. Do masy dodaję mąkę, śmietanę i mleko. Całość po wymieszaniu doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki serwuję na gorąco, a przed zaniesieniem na stół posypuję niewielką ilością startego żółtego sera, który tworzy smaczną pierzynkę.
Nadzienie serowo-brokułowe
Składniki: brokuł, 150 ml śmietany, 50 g startego parmezanu i 50 g startego cheddaru, sól. To już bardziej wykwintna kombinacja. Przy czym, jeśli ktoś nie lubi brokułu, można zastąpić go cukinią lub szpinakiem. Zaczynam od podzielenia brokuła na różyczki, które wrzucam na 2 minuty do gorącej osolonej wody. Następnie w rondelku podgrzewam śmietanę z serami, mieszając do uzyskania gęstej masy. Przestudzone kawałki brokuła równomiernie układam na naleśnikach i polewam masą serową. Można posypać tartym żółtym serem przed podaniem.
Nadzienie orzechowe
Składniki: 500 ml mleka, 120 g cukru, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki i 100 g masła. Na końcu, choć z pewnością nie ostatnie, przedstawiam nadzienie dla łasuchów. Do wykonania masy można użyć ulubionych orzechów, np. laskowych lub ziemnych. Mleko wlewam do niedużego naczynia i wstawiam na średni ogień. Dodaję mąkę i orzechy ciągle mieszając. Po zagotowaniu składników zestawiam garnek z ognia do ostudzenia. Do ochłodzonej masy dodaję masło. Mieszam mikserem na średnich obrotach. Gotowe nadzieję rozsmarowuję na naleśnikach.