Puszyste placki kefirowe bez jajek nie są ani gorsze w smaku, ani też nie odbiegają wyglądem od tradycyjnych. Pyszne, miękkie i przygotujesz je jeszcze szybciej niż zwykle.
SKŁADNIKI
250 ml kefiru
200 g mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Do wysokiej miski wlej ciepły kefir, dodaj sól i sodę.
2. Następnie dodaj cukier i stopniowo przesiana przez sito mąkę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstego, lepkiego ciasta.
3. Odstaw ciasto na około 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Tymczasem rozgrzej na patelni olej.
4. Na rozgrzaną patelnie rozkładaj łyżkę stołową ciasta i smaż na średnim ogniu po obu stronach na złoty kolor.
5. Pyszne naleśniki gotowe. Ze względu na brak jajek w przepisie naleśniki pozostają miękkie również drugiego dnia.