Kiedy sąsiadka poczęstowała mnie tak przygotowaną cukinią, musiałam sama ją przygotować w domu.

Lato jest doskonałą porą na szerokie zastosowanie w naszej kuchni warzyw, owoców i ziół. Są one w tym okresie najłatwiej dostępne. Posiadają komplet witamin i minerałów potrzebny naszemu organizmowi, dlatego sięgajmy po nie jak najczęściej.
W związku z tym mam dla Ciebie kolejny łatwy i szybki przepis, w którym główną rolę odgrywa cukinia. Przygotowanie przystawki zajmie Ci dosłownie kilka minut, a parę składników, które do niej wykorzystano na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Musisz koniecznie spróbować, jej smak wprawi Cię w szczery zachwyt!

 

Składniki:

  • 2 – 3 cukinie
  • 1 – 2 jajka
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól dla smaku
  • pieprz dla smaku
  • mąka pszenna według uznania

Przygotowanie:

Cukinie należy obrać i pokroić w plastry, które mają grubość mniejszą niż centymetr.
Następnie je solimy, pieprzymy i dodajemy kilka ząbków czosnku, które zostały wcześniej przeciśnięte przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

W celu przygotowania ciasta należy wymieszać jajka z solą i dodać jogurt. Następnie wsypać taką ilość mąki, żeby masa uzyskała konsystencję bardziej płynną od ciasta naleśnikowego.
Cukinię obtaczamy w pierwszej kolejności w mące, następnie w cieście. Smażymy z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru, kładąc ją na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

 

Smacznego!

Zdradź swoim przyjaciołom przepis na to szybkie i pyszne danie!

error: Content is protected !!