Sernik na herbatnikach bez pieczenia. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast i deser, któremu nikt się nie oprze. Doczekał się wielu różnych wersji, które różnią się charakterem walorów smakowych, czasem przygotowania i poziomem skomplikowania. Prezentowany przepis jest prosty i efektowny zarazem, nikomu więc nie sprawi problemów. Nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie doskonale wpisuje się w letnie menu, stanowiąc pyszny i orzeźwiający deser. Wystarczy chwila, by móc cieszyć się wyśmienitym posiłkiem!

 

Do przyrządzenia niezbędne będą:

Składniki potrzebne do wykonania podstawy:

  • 300 g herbatników (biszkoptów)
  • 150 g masła

 

Pozostałe składniki:

  • 500 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietany (zawartość tłuszczu dowolna, wedle uznania)
  • 200 ml skondensowanego mleka
  • 25 g żelatyny
  • wanilia
  • wybrane owoce do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

1. Ciastka zmiel w blenderze lub utłucz na miazgę, by swoją konsystencją przypominały mąkę i wymieszaj razem z masłem.

2. Naszykuj formę, przykryj ją pergaminem i wyłóż ją powstałą masą, która będzie stanowić spód ciasta. Wstaw do lodówki na pół godziny, by tam stwardniała.

3. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem masy. Do szklanki wypełnionej w trzech czwartych wodą wsyp żelatynę i pozostaw na dziesięć minut. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej.

4. Starannie wymieszaj śmietanę i skondensowane mleko z serkiem mascarpone i połącz z żelatyną.

5. Tak powstałą, jednolitą masę przelej do przygotowanej wcześniej formy, umieszczając ją na podstawie wykonanej z ciasta. Ponownie odłóż całość do lodówki na dwie do trzech godzin, pozwalając, by ciasto się schłodziło i nabrało właściwej konsystencji.

6. Gdy będzie gotowe, udekoruj poprzez posypanie dowolnie wybranymi owocami. W tej roli doskonale sprawdzą się jagody, borówki, czy maliny.
Smacznego!

 

 

Spróbuj go przygotować, a na pewno nie pożałujesz!

error: Content is protected !!