Faszerowane ziemniaki – To niezwykłe danie, ze zwykłych składników
916
Ziemniaki są codziennie w naszej diecie: tłuczone, gotowane, pieczone. Kochamy ich smak, ale czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Mam na to radę – ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku zamieniają się w prawdziwy przysmak!
SKŁADNIKI
15 średnich ziemniaków
50 g masła
1 cebula
250 gr mięsa ( może być np pierś z kurczaka, w zależności od upodobań )
Obierz ziemniaki, przetnij na pól i wydrąż w środku dziurkę na nadzienie.
Umieść ziemniaki w rondlu z osoloną wrzątkiem i gotuj na półtwardo około 10 minut.
Obierz cebulę i pokrój mięso na duże kawałki. Następnie przemiel wszystko przez maszynę do mięsa lub zmieli w blenderze. Posól, popieprz i wymieszaj.
Przygotuj sos: zmieszaj roztopione masło, śmietanę i przyprawy. Jeśli lubisz, możesz dodać pastę pomidorową.
Ziemniaki nafaszeruj przygotowanym mięsem, ułóż w formie do pieczenia i polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny