Schab po bałkańsku – To danie serwuję na każdą okazję. Zawsze znika ze stołu błyskawicznie
Bałkański smak potraw, to nic innego jak aromatyczny smak mięsa, marynowanego w przyprawach i zawsze w towarzystwie warzyw. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która trafi w serca nawet najbardziej wybrednych miłośników wyszukanych dań mięsnych.
Pięknie wygląda, a jego zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia jest w stanie oderwać bliskich od najpilniejszych spraw. Gwarantuję, że dla tego smaku warto poświęcić odrobinę swojego cennego czasu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
do 1 kg schabu bez kości
-
250 g pieczarek
-
4 papryki (2 czerwone, zielona, żółta)
-
3 ogórki konserwowe
-
2 ząbki czosnku
-
2 puszki pomidorów
-
2 cebule
-
słodka papryka w proszku
-
świeży tymianek
-
pieprz cayenne
-
majeranek
-
sól
-
olej rzepakowy
-
mąka
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w średniej wielkości paski.
2. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średnie paski, dopraw mięso solą, pieprzem cayenne, natrzyj słodką papryką i majerankiem. Każdy kawałek przyprawionego schabu, obtocz w mące.
3. Usmaż kawałki schabu na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony i odstaw.
4. Na tłuszczu po smażeniu mięsa, usmaż pokrojoną wcześniej cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
5. Następnie, dodaj umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki. Smaż do czasu, aż cała woda z nich odparuje.
6. Teraz dodaj pokrojoną wcześniej paprykę i usmażony schab. Delikatnie wszystko wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut. Gdy papryka nieco zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone w kosteczkę ogórki.
7. Całość duś pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu, często mieszając, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
8. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami – tymiankiem lub natką pietruszki. Gotowe!
Schab po bałkańsku, najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale z ziemniakami lub samym świeżym pieczywem jest równie obłędny. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz go również podać z bałkańską pitą lub lepinją. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich i wszystkich zaproszonych gości.