Powoli, prosto i szybko to cechy tego włoskiego klasycznego ciasta „12 łyżek”, które dziś chcemy wam przedstawić. Ciasto jest przygotowywane tylko nieco dłużej niż pół godziny!
1. Ubij jajka z solą
2. Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijaj mikserem przez 2 minuty.
3. Wymieszaj mieszaninę jajek z mlekiem, olejem roślinnym, mąką. Dodaj proszek do pieczenia i sok z połowy cytryny, mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, średnica mojej formy wynosi 22 cm.
5. Wlej ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
6. Poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i przenieś na talerz do serwowania.
Możesz prosto zrobić polewę. Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem.