1. Kapustę pokrój na grubsze plastry. Istotne jest to, że nie trzeba usuwać środka kapusty. Dzięki temu liście trzymają się razem, a o to nam właśnie chodzi.
2. Kapustę wrzuć do dużego garnka, posól, zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Odcedź wodę.
3. W głębokim talerzu umieść jajka z przyprawami. Roztrzep z pomocą widelca lub trzepaczki. W drugim talerzu umieść bułkę tartą.
4. Ugotowane plastry kapusty maczaj w jajku z przyprawami, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
Jeśli chcesz stworzyć grubszą warstwę chrupiącej bułki, możesz powtórzyć czynność jeszcze 1-2 razy. Może jednak być konieczność dodania 1-2 jajek.
5. Na patelni rozgrzej olej. Gotową kapustę smaż z obu stron na złocisty kolor.
Taką kapustę można podawać jako osobną przekąskę np. podczas rodzinnej imprezy. Może także stać się dodatkiem do obiadu. Zawsze jednak warto dodać do niej ciekawe sosy ręcznej roboty.