Cieniutkie i zarazem chrupiące naleśniki świetnie sprawdzą się jako niezależne danie oraz do zawijania najróżniejszych, ulubionych dodatków lub farszy. Sposób podania jest wyłącznie kwestią Twoich upodobań kulinarnych.
Jedno jest pewne. W każdej wersji, znajdziesz pełno inspiracji na kolejne. Pomysłów jest niezliczona ilość, więc zacznij próbować już dziś. Do dzieła…
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki na ćwiartki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Kiedy wystygną, zblenduj je dokładnie razem z wodą, w której były gotowane.
3. Do ziemniaczanej masy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowane mleko, jajka i mąkę. Dobrze wymieszaj dodając olej. Dopraw do smaku solą, i odstaw na 25-30 minut.
4. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż cienkie naleśniki, posypując je posiekanymi ziołami z dwóch stron na złoty kolor. Pamiętaj, że naleśniki ziemniaczane są bardziej kruche, dlatego musisz przewracać ostrożnie.
5. Gotowe! Pachnące, aromatyczne naleśniki ziemniaczane można podawać jako niezależne danie lub jako podstawę do najróżniejszego nadzienia.