Ziemniaki Po Chińsku – W takiej wersji jeszcze ich nie jadłaś.

Któż z nas nie lubi ziemniaków? Ziemniaki przygotowane w ten sposób są pikantne, mają złotą chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Danie można podawać jako ciepłą sałatkę lub pyszną przekąskę.

 

SKŁADNIKI
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1/2 słodkiej papryki
  • mała wiązka szczypiorku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój je w paski trochę grubsze niż zapałka.

2. Pokrój ostrą paprykę na cienkie paski, posiekaj drobno cebulę.

3. Namocz pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie, aby wypłukać nadmiar skrobi.

 

4. Przełóż na sito, a następnie włóż do wrzącej wody na minutę. Potem odsącz wodę.

5. Rozgrzej olej na patelni lub w woku.

 

6. Wrzuć szczypiorek i ostrą paprykę do gorącego oleju, smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.

7. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę.

 

8. Dodaj słodką paprykę, ocet, sos sojowy, mielony pieprz, sól i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

9. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę.

 

10. Ziemniaki po Chińsku gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!