1. W garnku, wymieszaj trzepaczką mleko z masłem, cukrem i makiem. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia.
2. Do ciepłej masy, dodaj powoli kaszę mannę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
3. W misce, wymieszaj blenderem twaróg z jajkiem i szczypta soli.
4. Następnie, dodaj schłodzoną masę makową i dobrze wymieszaj.
5. Czas na kruche ciasto: Blenderem, wymieszaj miękkie masło z cukrem, szczyptą soli i mąką. Zagnieć jednolite ciasto.
6. 3/4 gotowego ciasta, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc boki. Teraz, masa twarogowa z makiem i na wierzch pokruszone, pozostałe ciasto.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 45-50 minut. Gdy się zarumieni – jest gotowe!