Genialny serniczek z makiem – Doskonały deser na Świąteczny stół dla każdego, Ten smak zachwyci wszystkich bez wyjątku

Przepis polecam w szczególności miłośnikom nowinek kulinarnych i zapracowanym Paniom domu ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni. Genialne połączenie smaków dwóch najbardziej oczekiwanych ciast na Świątecznym stole, bez których Święta nie istnieją. Moi bliscy już nie mogą się go doczekać, dlatego zawsze robię go z prawdziwą przyjemnością na Święta. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 190 g mąki
  • 90 g masła
  • Szczypta soli
  • 80 g cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 450 ml mleka
  • Jajko
  • 60 g masła
  • 150 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 90 g kaszy manny
  • 100 g maku
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, wymieszaj trzepaczką mleko z masłem, cukrem i makiem. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia.

2. Do ciepłej masy, dodaj powoli kaszę mannę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

3. W misce, wymieszaj blenderem twaróg z jajkiem i szczypta soli.

4. Następnie, dodaj schłodzoną masę makową i dobrze wymieszaj.

5. Czas na kruche ciasto: Blenderem, wymieszaj miękkie masło z cukrem, szczyptą soli i mąką. Zagnieć jednolite ciasto.

6. 3/4 gotowego ciasta, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc boki. Teraz, masa twarogowa z makiem i na wierzch pokruszone, pozostałe ciasto.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 45-50 minut. Gdy się zarumieni – jest gotowe!

 

Pyszny sernik z makiem, zostaw w gorącym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygnie i udekoruj według uznania. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!