1. W misce, wymieszaj roztrzepane jajko z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i cynamonem.
2. Przygotowana mieszankę, podgrzej w kąpieli wodnej, często mieszając.
3. Teraz, do masy dodaj olej i cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mąkę.
4. Gotowe ciasto wystudź, przełóż do woreczka i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na posypanym mąka blacie roboczym.
6. Foremkami wycinaj dowolne kształty i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-12 minut. Po upieczeniu, odstaw pierniki do wystygnięcia.
8. W tym czasie, przygotuj lukier: W miseczce, wymieszaj białko jajek z cukrem pudrem na jednolita i gładką masę. Gotowe!
Pierniki udekoruj według uznania, im bardziej się postarasz, tym piękniej będą prezentować się na Świątecznym stole. Smacznego!