Namocz chleb w mleku. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Dodaj namoczony chleb (po odciśnięciu nadmiaru mleka) do mieszanki mięsnej i dobrze wymieszaj. Uformuj klopsiki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Starte ziemniaki przepłucz pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Wymieszaj ziemniaki, ogórki i ser. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Ułóż mieszankę ziemniaczaną wokół klopsików na blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut. Wymieszaj mieszankę sałat, pokrojony ogórek, cebulę i pomidorki koktajlowe. Dodaj sól, pieprz i przyprawę do sałatek. Skrop oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj.