Wszystko zależy od Twoich preferencji i oczekiwań smakowych Twoich bliskich. Zawsze możesz dodać do niej ziemniaki i jednogarnkowe, sycące danie obiadowe podajesz w ekspresowym tempie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, przełóż do garnka, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj liść laurowy.
2. Pamiętaj również o zdjęciu „szumowiny”, kiedy tylko pojawi się na powierzchni. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, potem wyjmij z garnka wraz z marchewką i przecedź bulion (odlej 100 ml bulionu i schłodź go).
3. Do mielonego mięsa dodaj białko, posiekaną drobno cebulę, ryż, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość.
4. Z gotowego mięsa, uformuj małe klopsiki i podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Następnie, przełóż je do garnka z bulionem i gotuj na małym ogniu z marchewką do miękkości.
5. W osobnej misce ubij 2 jajka z sokiem z cytryny, dodaj 100 ml schłodzonego bulionu i dokładnie wymieszaj.
6. Do gotującej się zupy, wlej cienkim strumieniem mieszanką jajeczną i dokładnie wymieszaj. Zagotuj i zdejmij z ognia. Gotowe!
Podawaj z pokrojonym w kosteczkę lub w paski ugotowanym wcześniej filetem z kurczaka oraz z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną pietruszką. Smacznego!