Aromatyczna zupa z klopsikami – Sycąca, rozgrzewająca i kremowa. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie.

Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu zupa z klopsikami, to doskonała propozycja zarówno na samodzielne danie obiadowe, jak i lekkie pierwsze danie.

 

Wszystko zależy od Twoich preferencji i oczekiwań smakowych Twoich bliskich. Zawsze możesz dodać do niej ziemniaki i jednogarnkowe, sycące danie obiadowe podajesz w ekspresowym tempie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 l wody
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • Do smaku czarny mielony pieprz
  • Liść laurowy
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • Białko
  • 2 jajka
  • Sól do smaku
  • 50 ml soku cytrynowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, przełóż do garnka, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj liść laurowy.

 

2. Pamiętaj również o zdjęciu „szumowiny”, kiedy tylko pojawi się na powierzchni. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, potem wyjmij z garnka wraz z marchewką i przecedź bulion (odlej 100 ml bulionu i schłodź go).

 

3. Do mielonego mięsa dodaj białko, posiekaną drobno cebulę, ryż, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość.

4. Z gotowego mięsa, uformuj małe klopsiki i podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Następnie, przełóż je do garnka z bulionem i gotuj na małym ogniu z marchewką do miękkości.

5. W osobnej misce ubij 2 jajka z sokiem z cytryny, dodaj 100 ml schłodzonego bulionu i dokładnie wymieszaj.

6. Do gotującej się zupy, wlej cienkim strumieniem mieszanką jajeczną i dokładnie wymieszaj. Zagotuj i zdejmij z ognia. Gotowe!

 

Podawaj z pokrojonym w kosteczkę lub w paski ugotowanym wcześniej filetem z kurczaka oraz z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną pietruszką. Smacznego!

error: Content is protected !!