Pyszna i szybka babka z białą czekoladą i herbatnikami – musisz ją wypróbować

Lubisz proste i szybkie przepisy na smaczne desery? Musisz koniecznie spróbować tej pysznej babki!

Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach, a roztopiona biała czekolada sprawia, że jest niesamowicie wilgotne. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej, niż 5 minut i jest pewne, że nawet największy laik kuchenny sobie z nim poradzi. Jeśli choć raz upieczesz babkę z tego przepisu na pewno ją pokochasz.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru pudru
  • 250 g białej czekolady
  • 158 g masła
  • 310 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 160 g pokruszonych herbatników
  • masło do natarcia blachy
  • bułka tarta do posypania blachy

 

Przygotowanie:

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do temperatury 180°C. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Do miseczki, w której znajdują się żółtka dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem, aż do uzyskania jasnej piany. Rozpuszczamy białą czekoladę, możemy to zrobić zarówno w kuchence mikrofalowej jak i kąpieli wodnej (do miseczki wrzuć czekoladę, miseczkę postaw na garnku wypełnionym gorącą wodą i mieszaj aż do rozpuszczenia).

 

Do ubitej wcześniej masy dodaj masło, mleko, ekstrakt z wanilii i uprzednio rozpuszczoną białą czekoladę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej gładkiej masy.

Suchą blachę na babkę posmaruj miękkim masłem, a następnie posyp bułką tartą, aby zapobiec przywieraniu brzegów ciasta. Na blachę wylej połowę powstałego ciasta, wysyp pokruszone wcześniej herbatniki, dodaj połowę ciasta, które pozostało. Jeśli chcesz możesz od razu, bezpośrednio, wymieszać ciastka z masą uzyskaną w misce. Jeśli piekarnik zdążył się nagrzać, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut.

 

Do sprawdzenia czy babka jest upieczona używamy drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po nakłuciu ciasta patyczkiem, pozostał on suchy oznacza to, że jest gotowe aby wyciągnąć je z piekarnika.

 

 

Wyciągnąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.

error: Content is protected !!