Babka przekładana – Szybki deser na każdą okazję, który zaskoczy smakiem nawet najbardziej wybrednego miłośnika słodkich wypieków

Doskonałe, domowe wypieki to takie, które można przygotować szybko i takie które będą zachwycały swoim smakiem i prostotą wykonania.

 

Babkę przekładaną, według tego sprawdzonego przepisu, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Taki deser do popołudniowej filiżanki kawy, herbaty lub kubka gorącego kakao, zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 170 g cukru
  • 150 g ulubionego dżemu lub marmolady
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • wanilia – do smaku
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, utrzyj żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę (lub jogurt), olej, wanilię i delikatnie wymieszaj. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.

2. Schłodzone białka, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz delikatnie mieszając łyżką od dołu do góry z zawartością pierwszej miski.

 

3. Formę, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż do niej połowę ciasta, a na nie rozprowadź ulubiony dżem lub powidła. Potem, zalej pozostałym ciastem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Gotową babkę przed podaniem, wyjmij z formy i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!