Uwielbiam eksperymentować w kuchni i zawsze chętnie sięgam po mało znane i egzotyczne przepisy, które wprowadzą moich bliskich w dobry nastrój i pozwolą cieszyć się chwilą spędzoną wspólnie przy stole. Schabik po bałkańsku pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo, zatem podwijaj rękawy i do dzieła!
1. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę, umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrój w cienkie paski.
2. Schab umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dopraw do smaku solą, pieprzem cayenne, mieloną słodką papryką oraz majerankiem i dokładnie wymieszaj. Każdy kawałek mięsa, obtocz w mące.
3. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Usmażony schab przełóż na talerz i odstaw.
4. Na patelni po smażonym mięsie, podsmaż cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez 1 minutę.
5. Następnie, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do czasu, aż woda odparuje.
6. Dodaj pokrojoną wcześnie paprykę i usmażone kawałki schabu. Smaż przez kilka minut, a gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory z puszki i pokrojone w średnią kostkę ogórki.
7. Duś pod przykryciem przez 15 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez kilka minut.
8. Całość, dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Gotowe!