Batoniki twarogowe z przepisu mojej babci – przygotujesz je w kilka chwil

Ten sprawdzony przepis na przepyszne batoniki z białego sera, dzięki mojej babci, jest w naszej rodzinie od wielu lat.

 

Przygotowanie batoników zajmie tylko kilka chwil, a zapach wydobywający się podczas smażenia, skusi każdego z domowników, czy gości do spróbowania. Na pewno przygotujesz je nie jeden raz.

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg przetrzyj przez sitko lub przemiel w maszynce, aby uzyskać gładką konsystencję.

Uwaga: zbyt tłusty biały ser nie nadaje się do przygotowania deseru, najlepiej użyć twarogu półtłustego lub chudego. Dodatkowo, jeśli ser jest zbyt mokry, odstaw go na jakiś czas, aby wysechł.

 

2. Przygotuj dość dużą miskę. Do środka włóż zmielony biały ser, cukier, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia, jajko, sól, wanilię oraz sodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

3. Przygotuj miejsce do zagniatania ciasta (najlepiej sprawdzi się stolnica). Blat stolnicy posyp mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Następnie wyłóż ciasto z miski i wyrabiaj, aż do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na kilka mniejszych części. Następnie z każdej z nich zwiń dłuższe ruloniki. Za pomocą noża podziel wężyki z ciasta na mniejsze części, tzw. batoniki. Długość batoników zależy od Ciebie.

5. Przygotuj patelnię. Na rozgrzany olej wkładaj batoniki, a następnie zmniejszaj moc palnika, aby smażyły się powoli. Kilka razy obracaj je z jednej strony na drugą, do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe!

 

Po usmażeniu batoniki osusz ręcznikiem kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!