Bekonowe warkocze – Ekspresowe, smaczne przekąski dla każdego i na każdą okazję. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie

Doskonała przekąska z doskonałego ciasta i z doskonałymi dodatkami. Czy można chcieć więcej?

 

To najpierw spróbuj genialnych, bekonowych warkoczy z serem, którym nie można się oprzeć. Piekę je od wielu lat i zawsze wychodzą tak samo pyszne… a może i coraz pyszniejsze… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 200 g boczku
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g szynki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokruszone drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier i trochę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2. W wygodnej misce, wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj jajka, olej i zaczyn drożdżowy. Dobrze wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Gotowe ciasto podziel na 10 części.

 

4. Każdą część, podziel na kolejne 3 części.

5. Zroluj je w wałeczek i spleć na przemian z boczkiem w warkocz.

6. Poukładaj warkocze na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość.

7. Posyp z wierzchu pokrojoną w drobną kosteczkę szynką i startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C przez 10 minut – na złoty kolor. Gotowe!

 

Warkocze z boczkiem, najlepiej smakują na ciepło, jednak jeśli jakimś cudem zostanie coś na później – nie martw się. Zniknie zanim zdążysz się obejrzeć. Smacznego!

error: Content is protected !!