To najpierw spróbuj genialnych, bekonowych warkoczy z serem, którym nie można się oprzeć. Piekę je od wielu lat i zawsze wychodzą tak samo pyszne… a może i coraz pyszniejsze… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Pokruszone drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier i trochę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. W wygodnej misce, wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj jajka, olej i zaczyn drożdżowy. Dobrze wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Gotowe ciasto podziel na 10 części.
4. Każdą część, podziel na kolejne 3 części.
5. Zroluj je w wałeczek i spleć na przemian z boczkiem w warkocz.
6. Poukładaj warkocze na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość.
7. Posyp z wierzchu pokrojoną w drobną kosteczkę szynką i startym na tarce o grubych oczkach serem.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C przez 10 minut – na złoty kolor. Gotowe!