Bigos – Prawdziwy, aromatyczny. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś.

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego pysznego dania. Mówią nawet, że w Polsce jest więcej przepisów niż samych kucharzy. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie skończysz. Oto najlepsza wersja tradycyjnego bigosu. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 500 g wieprzowiny
  • 200 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 600 g białej kapusty
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g suszonych śliwek
  • sól, kolendra, czarny pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

 

2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Białą kapustę poszatkuj.

 

3. Dodaj marchewkę i cebulę do zrumienionego mięsa. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Potem przełóż wszystko do większego garnka.

 

4. Wędzone żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa i warzyw. Następnie posól i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

 

5. Po 5 minutach dodaj świeżą i kiszoną kapustę. Nie musisz dolewać wody, powinien wystarczyć sok, który puści kapusta.

 

6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bigos na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

7. W międzyczasie zaparz wrzątkiem suszone śliwki. Pokrój je na mniejsze kawałki.

 

8. Po 30 minutach dodaj śliwki, pieprz, kolendrę i liść laurowy.

 

9. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Tradycyjny polski bigos jest gotowy.

 

 

Smacznego!

error: Content is protected !!