Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu włoskie ciasteczka, to idealna propozycja dla miłośników zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania Swoich bliskich. Do dzieła!
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
2. Teraz, dodaj suszoną żurawinę, migdały (lub orzechy), skórkę startą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj szerszy wałeczek. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.
4. Po tym czasie, wyjmij je z piekarnika, pokrój ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm. i poukładaj na blaszce.
5. Piecz w piekarniku przez kolejne 10 minut. Gotowe!
Doskonały, zdrowy deser do popołudniowej filiżanki aromatycznej herbaty, doskonale smakuje zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Smacznego!