Boeuf Strogonow – Mistrzowski przepis na najlepsze danie mięsne. Tego smaku szybko nie zapomnisz.

Boeuf Stroganow – popularne danie, nazywane Strogonow. Mięciutka i delikatna polędwica wołowa, duszona z aromatycznymi przyprawami i ziołami oraz smacznymi dodatkami.

 

Genialne, proste danie według mistrzowskiego przepisu polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych. Zapewniam, że dotąd nie jadłaś lepszej wersji tego dania, a domownicy i rodzina będą zachwyceni. Gwarantuję również pełną satysfakcję ze smaku oraz z łatwości i szybkości jego przygotowania. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, pokrój w paski. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

2. W tym czasie, obraną cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki.

 

3. Na patelni z masłem, podsmaż cebulkę z pieczarkami, do czasu aż cebula się zeszkli a płyn odparuje.

4. Następnie, na tej samej patelni, smaż na złoty kolor mięso przez ok. 10-15 minut.

 

5. Pieczarki z cebulką oraz mięso, przełóż do garnka i posyp mąką. Wymieszaj, podgrzewaj kilka minut i zalej bulionem. Dopraw słodką i ostrą papryką, ponownie wymieszaj składniki.

6. Garnek przykryj pokrywką i duś przez 20–25 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj.

 

7. Na koniec, dopraw całość solą, pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Gotowe!

 

Boeuf Strogonow najlepiej smakuje na ciepło, posypany pokrojoną natką pietruszki oraz w towarzystwie świeżego, najlepiej domowego pieczywa. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!