Brokuły zapiekane z pieczarkami – W takiej wersji smakują wyjątkowo

Polecam dziś przepis na zapiekane brokuły z pieczarkami, mogą być podane jako samodzielne danie bądź też jako dodatek do dani głównego.

 

Przygotowanie jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz sterty naczyń ani nie stracisz na jego przygotowanie dużo czasu.

 

Składniki:
  • 500 g brokułów
  • 100 g pieczarek
  • 5 jaj
  • Pół szklanki mleka
  • mąka
  • olej/masło

 

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie gotujemy brokuły przez około 7 min. Uważaj, aby nie rozgotować brokułów. Następnie je odcedź i ostudź.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masłem włóż brokuły oraz umyte, pokrojone w plastry pieczarki.

 

Wymieszaj jajka z mąką i mlekiem, możesz je doprawić wg własnego gustu, solą, pieprzem, ulubionymi ziołami.
Tą mieszanką zalej warzywa. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!