Budyniowy kakaowiec – Moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które aromatem podczas pieczenia przywołuje do kuchni nawet najbardziej zapracowanych domowników.

 

To ciasto, przygotujesz z prawdziwą przyjemnością i zjesz kiedy tylko chcesz bez żadnych wyrzutów sumienia. Twoi bliscy będą zachwyceni od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 0,5 szklanki wody + 3/4 szklanki oleju + 3/4 szklanki cukru + 5 łyżek naturalnego kakao – składniki mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek

 

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
  • 2 bananowe budynie
  • 5 łyżek cukru
  • 600 ml mleka
  • 250 g masła
PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij mikserem na sztywno oddzielone od żółtek białka z cukrem.

 

2. Następnie, nie przerywając ubijania dodawaj po kolei żółtka. Na koniec, dodaj schłodzoną masę kakaową przygotowaną wcześniej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

 

3. Gotowe ciasto, przełóż do formy (24cm x 35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Kiedy wystygnie, przekrój ciasto na pół.

 

5. W tym czasie, przygotuj masę budyniową: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu, a następnie utrzyj ją z miękkim masłem.

 

6. Jedną część ciasta, wysmaruj masą budyniową i przykryj drugą, lekko dociskając. Całość polej obficie polewą czekoladową. Smacznego!

error: Content is protected !!