Obok tych bułeczek nikt nie przejdzie obojętnie, a na śniadanie przywoła bliskich cudowny zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Ciepłe mleko, wymieszaj z suszonymi drożdżami, dodaj całe jajka, żółtko, sól, roztopione masło, ocet oraz małymi porcjami przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż ciasto do miski, wysmarowanej olejem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Gotowe ciasto, podziel na 16 równych części i każdą część rozwałkuj na cienki placek, a następnie zroluj. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie, poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
4. W miseczce, wymieszaj mleko z octem i żółtkiem. Wszystkie bułeczki z wierzchu, wysmaruj przygotowaną mieszanką i posyp sezamem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!