Ja najczęściej, przygotowuję to ciasto jako samodzielny deser ale jeśli mam ochotę na nieco bardziej wykwintne ciasto, to jest świetną bazą i świetnie komponuje się z każdym dodatkiem. Najczęściej łączę je z domowymi dżemami, powidłami, konfiturami i świeżymi owocami. W każdej postaci smakuje wyjątkowo. Do dzieła!
1. W wygodnym garnku z grubym dnem, podgrzej mleko z masłem. Potem zdejmij z ognia.
2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem stopniowo dodawaj żółtka i ekstrakt waniliowy, nie przerywając miksowania.
3. Teraz, ubij białka z cukrem na gęstą, białą pianę. Następnie połącz ze sobą białkową pianę z masą żółtkową.
4. Uzyskane ciasto, przełóż do formy i umieść ją w większej formie wypełnionej wodą.
5. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 150 ° C, przez 70 minut. Gotowe!