Cepeliny – Mięciutkie ciasto z pysznym mięsnym nadzieniem, które rozpływa się w ustach.

Genialne, puszyste kluski z nadzieniem mięsnym, to propozycja dla miłośników tradycyjnych dań z ziemniakami w roli głównej.

 

Pamiętaj jednak, aby ziemniaki użyte do przygotowania cepelinów, były najlepszej jakości. To cały sekret tych wyjątkowych klusek, które swoja nazwę wzięły właśnie od  potężnych niemieckich sterowców z czasów I Wojny Światowej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g surowych ziemniaków
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • śmietana do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso mielone, wymieszaj z pokrojoną w drobna kosteczkę cebulą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Obrane i umyte surowe ziemniaki,  zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz z wody i skrobi. (Woda ze skrobią, będzie Ci potrzebna, więc jej nie wylewaj!).

3. Ugotowane ziemniaki, na gorąco przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem i wymieszaj z surowymi, startymi ziemniakami.

4. W tym czasie, skrobia zdążyła osiąść  na dnie naczynia, więc ostrożnie odlej całą wodę. Natomiast skrobię, dodaj do ziemniaków i doprawiając do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj całość.

 

5. Zwilżoną dłonią w wodzie, uformuj duże, owalne kluski i zawiń szczelnie nadzienie mięsne w ich środku.

6. Cepeliny, gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 15 minut, od  czasu kiedy wypłyną na wierzch.

7. W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką.

8. Pyszne cepeliny, podawaj okraszone skwarkami z cebulką i śmietaną. Gotowe!

 

Pamiętaj, że ciasto na cepeliny z surowymi ziemniakami, musisz koniecznie szybko wyrabiać, aby nie zdążyły ściemnieć. Wtedy, będziesz mieć gwarancję apetycznego wyglądu i wyjątkowego smaku. Smacznego!

error: Content is protected !!