Pamiętaj jednak, aby ziemniaki użyte do przygotowania cepelinów, były najlepszej jakości. To cały sekret tych wyjątkowych klusek, które swoja nazwę wzięły właśnie od potężnych niemieckich sterowców z czasów I Wojny Światowej. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mięso mielone, wymieszaj z pokrojoną w drobna kosteczkę cebulą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Obrane i umyte surowe ziemniaki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz z wody i skrobi. (Woda ze skrobią, będzie Ci potrzebna, więc jej nie wylewaj!).
3. Ugotowane ziemniaki, na gorąco przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem i wymieszaj z surowymi, startymi ziemniakami.
4. W tym czasie, skrobia zdążyła osiąść na dnie naczynia, więc ostrożnie odlej całą wodę. Natomiast skrobię, dodaj do ziemniaków i doprawiając do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj całość.
5. Zwilżoną dłonią w wodzie, uformuj duże, owalne kluski i zawiń szczelnie nadzienie mięsne w ich środku.
6. Cepeliny, gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 15 minut, od czasu kiedy wypłyną na wierzch.
7. W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką.
8. Pyszne cepeliny, podawaj okraszone skwarkami z cebulką i śmietaną. Gotowe!