Nazwa tych pysznych klusek pochodzi z Litwy i pamięta czasy pierwszej wojny światowej, kiedy ogromne niemieckie sterowce cały czas latały nad Litwą. Duże kluski z mięsnym nadzieniem, swoim kształtem mocno je przypominają.
Ciasto na cepeliny, przygotowywane jest z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki kiełkujące i zielone nie nadają się do naszych cepelinów. Moja rodzina je uwielbia. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
600 g surowych ziemniaków
-
200 g gotowanych ziemniaków
-
300 g mięsa mielonego
-
100 g boczku
-
2 cebule
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soli
-
mielony czarny pieprz do smaku
-
śmietana do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój drobno cebulę, dodaj do mięsa mielonego. Posól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
2. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij wodę ze skrobią. Nie wylewaj, będzie ci potrzebna.
3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i szybko dodaj do surowych startych ziemniaków.
4. Tymczasem woda z surowych startych ziemniaków odstała, więc ostrożnie odlej wodę. Na dnie osiadła skrobia, to jej potrzebujesz.
Dodaj skrobię do ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Aby sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco zwarte, wykonaj mały eksperyment. Uformuj z ciasta małą kulkę i zanurz w gorącej wodzie. Poczekaj 1-2 minuty. Jeśli kulka nie rozpadnie się, ciasto będzie idealne.
Jeśli nie, dodaj skrobię i eksperymentuj ponownie, aż kulka zachowa swój kształt.
6. Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj owalne kluski, przypominające cepeliny, zawijając w środku porcję mięsnego farszu.
7. Gotuj cepeliny w osolonej, wrzącej wodzie przez 15 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
8. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
9. Możesz również do skwarek dodać kwaśną śmietanę, ale nie jest to konieczne. Śmietanę można dodać na końcu.
10. Podawaj cepeliny w głębokim talerzu, polane skwarkami i śmietaną. Smacznego!