Chleb wieloziarnisty – Dla wszystkich miłośników prostych, domowych wypieków, które przygotujesz w zaledwie 20 minut. Twoi bliscy Ci za niego podziękują szerokim uśmiechem

Jeśli myślisz, że pieczenie chleba w domu, to żmudne i kilkakrotne zagniatanie ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie, a potem jeszcze modlitwa aby wyszedł- jesteś w błędzie.

 

Przepis na chleb wieloziarnisty mam już od wielu lat i piekę go bardzo często. Moi bliscy go uwielbiają i prawdę mówiąc, nie specjalnie cieszą się z każdego innego pieczywa zakupionego w osiedlowym sklepie.

 

Jedno jest pewne, przygotujesz go szybko i możesz dowolnie modyfikować użyte dodatki. W Twoim pieczywie może znaleźć się dokładnie to, co Ty i Twoi bliscy lubicie najbardziej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 900 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka otrębów
  • 6 łyżek nasion słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki pestek z dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • bułka tarta do posypania
  • 1 – 2 łyżki oliwy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. W głębokiej misce, wymieszaj pozostałe składniki, a następnie dodaj zaczyn drożdżowy. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.

2. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

 

3. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypana bułką tartą.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 200 °C, przez 50 minut. Wypieczony chleb będzie rumiany i brązowy. Gotowe!

 

Gdy całkiem ostygnie, wołaj bliskich na śniadanie. Świetnie smakuje z masłem i domowym dżemem owocowym lub z ulubioną wędliną i serem. Smacznego!

error: Content is protected !!