Chleb z patelni – Doskonały sposób na świeże pieczywo każdego dnia. Moi bliscy go uwielbiają

Nie ma nic lepszego, od zapachu świeżego pieczywa, który unosi się w całym domu zaraz po przebudzeniu.

 

Nie od dziś wiemy, że upieczenie chleba w domu nie jest żadnym problemem i nigdy nie będzie równał się z tym sklepowym. Jednak co zrobić, jeśli właśnie nawalił nam piekarnik?
Poznaj genialny przepis na domowy chlebek, który w prosty i szybki sposób przygotujesz na – patelni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 330 ml wody
  • 15 g świeżych lub 5 g suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłej wodzie rozpuść pokruszone drożdże (jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z suchymi składnikami).

2. W dużej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą, dodaj rozpuszczone drożdże.

 

3. Wymieszaj dokładnie i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

4. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i z każdej uformuj kulkę. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie, smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 15 minut pod przykryciem.

6. Następnie, wysmaruj chleb olejem i przewróć na druga stronę. Smaż pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Gotowe!

 

W taki oto prosty i szybki sposób, otrzymasz dwa bochenki pysznego domowego pieczywa na śniadanie dla Swoich bliskich. Smacznego!

error: Content is protected !!