Nie od dziś wiemy, że upieczenie chleba w domu nie jest żadnym problemem i nigdy nie będzie równał się z tym sklepowym. Jednak co zrobić, jeśli właśnie nawalił nam piekarnik?
Poznaj genialny przepis na domowy chlebek, który w prosty i szybki sposób przygotujesz na – patelni. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W ciepłej wodzie rozpuść pokruszone drożdże (jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z suchymi składnikami).
2. W dużej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą, dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Wymieszaj dokładnie i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
4. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i z każdej uformuj kulkę. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie, smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 15 minut pod przykryciem.
6. Następnie, wysmaruj chleb olejem i przewróć na druga stronę. Smaż pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Gotowe!