Aromatyczny chlebek czosnkowy ze szczypiorkiem, gości w moim domu przynajmniej raz w tygodniu i zawsze piekę go z prawdziwą przyjemnością. Moi bliscy natomiast z taką samą przyjemnością, zjadają go do ostatniego okruszka. Często, zanim zdąży całkowicie wystygnąć… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Rozpuść drożdże i cukier w 100 ml ciepłej wody, dodaj 2 łyżki przesianej mąki i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. Do pozostałej wody, dodaj 2 łyżki oleju, curry, musztardę, sól i wymieszaj. Przygotowany wcześniej zaczyn, wymieszaj z masą musztardową i dodaj pozostałą, przesianą mąkę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Teraz, przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godzin. Po tym czasie, ponownie zagnieć ciasto i odstaw na kolejną godzinę.
4. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, posyp posiekanym szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5. Zawiń ciasto w rulon, przełóż do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
6. Ponacinaj nożem wierzch ciasta i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 240°C, przez 10 minut. Następnie, obniż temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 minut. Gotowe!
Chlebek czosnkowy ze szczypiorkiem po upieczeniu, wysmaruj wodą i przykryj ściereczką. Gdy całkowicie wystygnie – jest gotowy. Smacznego!