Chorwackie placuszki – Pyszna przekąska na każdą okazję i dla każdego. Robię je z prawdziwa przyjemnością w kilka minut

Przepis dostałam od dobrej znajomej, która przywiozła go z wakacyjnych, beztroskich podróży. Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy, zachwycam się ich smakiem przynajmniej raz w tygodniu.

 

Moi bliscy je pokochali, więc z prawdziwą przyjemnością serwuję im chorwackie placuszki, kiedy tylko o to poproszą. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI: 
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu
  • cukier (szczypta)
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj jogurt, sól, cukier i sodę oczyszczoną. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

2. Z gotowego ciasta, uformuj małe kulki, przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 5-7 minut.

3. Po tym czasie, każdą kulkę rozwałkuj na placek o rozmiarze dna Twojej patelni.

 

4. Placki smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Przygotowane placuszki, możesz posypać startym na tarce o grubych oczkach serem i podawać z ulubionymi sosami. Smacznego!

error: Content is protected !!